Kalaulah ada Pelan Takaful untuk Kucing….

AIZMIR

Assalamualaikum… Apa khabar semua??? Semoga anda melalui bulan ramadhan penuh dengan keberkatan dan keinsafan..

Maaf kerana lama tidak mengupdate website. Semenjak website sifutakaful dilancarkan Alhamdullilah pertanyaan dan permohonan untuk mendapat pelan PruBSN Takaful amatlah menggalakkan.. Terima kasih kepada mereka yang telah mengambil pelan dengan kami…

Berbalik kepada tajuk saya pada kali ini, sebenarnya perkara ini berkait rapat dengan apa yang saya sedang lalui sekarang ini. Maha Kuasa Allah telah menunjukkan kepada saya betapa pentingnya kita mempunyai perlindungan takaful untuk diri sendiri.

Semoga cerita dibawah dijadikan pengajaran dan panduan kepada kita untuk membuat keputusan.

Pada hari Jumaat ( 2/8/13) yang lepas dengan kuasa Allah S.W.T saya telah dipertemukan dengan seekor kucing jalan yang berkudis dan hancur di bahagian bawah kaki di belah kiri akibat digigit anjing liar. Kucing tersebut berada di tengah-tengah jalan di kawasan perumahan saya. Sedihnya hati saya melihat kucing tersebut berjalan dalam keadaan yang lemah dan tempang akibat daripada kecederaan itu. Terdapat bau yang kurang menyenangkan, kesan darah, gigitan serta isi pada kaki kirinya. Terdetik hati untuk membawanya ke hospital haiwan kerana melihat keadaannya yang teruk itu. Tetapi entah bagaimana kucing tersebut telah mengilangkan diri sehinggalah pada hari ahad yang lepas.

Pada hari ahad tersebut, saya ternampak kucing itu berada di dalam rumah seorang jiran sedang berbaring dan menahan sakit sambil meminta makanan. Dengan penuh rasa sedih saya mengambil kucing tersebut dan membawa terus ke hospital haiwan. Apabila tiba di hospital haiwan, saya diberitahu oleh doktor yang merawat bahawa kaki kucing tersebut telah terkena jangkitan kuman atau gangrine akibat gigitan serta keadaan kakinya yang terdedah kepada semua benda. Terdapat maggot dan bau busuk pada kakinya. Doktor memberi saya 2 pilihan dimana

1.) membiarkan kucing itu seperti keadaan sekarang dan hanya merawat biasa.

2.) Membuat rawatan komprehensive beserta dengan pembedahan membuang sebelah kaki yang rosak.

Setelah bertanya mengenai pilihan ke 2, alangkah terkejutnya apabila doktor memberitahu anggaran kos rawatan untuk pembedahan dan ubat mencecah sehingga RM1000. Selepas itu saya perlu mengambil tanggungjawab membelanya kerana keadaannya nanti yang tidak normal.

Bayangkan betapa tingginya kos rawatan walaupun untuk haiwan seperti kucing…Tambah lagi pada masa kita hendak menyambut Hari Raya ini. Terus terdetik hati kecil ini berkata alangkah bagusnya jika kucing tersebut mempunyai takaful insurans yang bole menanggung segala rawatan perubatan. Dengan penuh rasa berserah kepada Allah S.W.T saya pun bersetuju untuk menampung kos rawatan tersebut.

kucing

 Semoga Cepat Sembuh

Cuba anda semua bayangkan bagaimana jika kucing tersebut ditukarkan kepada manusia.

Berapakah kos rawatan yang diperlukan dan adakah kita mampu untuk menampung segala perbelanjaan terutama sekali dalam keadaan kita hendak menyambut Hari Raya Aidilfitri.

Adakah kita hendak memberikan yang terbaik kepada diri, anak-anak, keluarga sekiranya berlaku perkara yang tidak dijangka atau diingini seperti apa yang berlaku kepada kucing tersebut.

Adakah kita mampu untuk menampung rawatan selepas hospital atau follow up check.

Fikir – Fikirkanlah… Sayangilah diri kita.

AIZMIR

  aizmir 500

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*